Algemene Voorwaarden voor Nederlands als Tweede Taal
Taalbureau
RUBIO
Algemene Voorwaarden voor Nederlands als Tweede Taal Taalbureau RUBIO
Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle diensten die Taalbureau RUBIO levert op het gebied van onderwijs en training in Nederlands als Tweede Taal. Voor de diensten die Taalbureau Rubio levert op het gebied van vertalen en tekstschrijven zijn andere Algemene Voorwaarden van toepassing.
Taalbureau RUBIO wordt hierna genoemd “opdrachtnemer”.
De andere partij wordt hierna genoemd “opdrachtgever”.
Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op iedere offerte en opdrachtovereenkomst tussen opdrachtnemer en opdrachtgever.
Kwaliteit
1. De opdrachtnemer levert goed werk in overeenstemming met de geldende professionele normen en in overeenstemming met de briefing.
Geheimhouding
2. Indien gewenst kan de opdrachtgever vragen om geheimhouding. Hierover worden individuele afspraken gemaakt.
Eenmaal herziening
3. De offerte kan na overhandiging aan de opdrachtgever en in overleg eenmalig herzien worden. Bij wijziging van de oorspronkelijke opdracht wordt een nieuwe offerte uitgebracht.
Aanvang opdracht
4. De opdrachtnemer start met de opdracht zodra een ondertekende offerte (of de opdrachtbevestiging) is ontvangen, of een email waarin de opdrachtgever expliciet aangeeft de offerte te accepteren en op die manier de opdracht bevestigd. Zonder expliciet akkoord van de opdrachtgever kan de opdrachtnemer de activiteiten betreffende de opdracht niet starten.
Tussentijdse wijziging van de opdracht
4. Wanneer een opdracht na het verstrekken van de opdrachtbevestiging gewijzigd wordt, is er sprake van een aanvullende opdracht. Deze aanvullende opdracht kan apart geoffreerd worden.
5. Wanneer de opdrachtgever de opdracht wijzigt, uitstelt of intrekt, is de opdrachtgever verplicht om de verrichte arbeid door de opdrachtnemer te betalen.
6. Wanneer er sprake is van overmacht bij de opdrachtnemer, zoals bijvoorbeeld (langdurige) ziekte of afwezigheid, zal deze dat direct aan de opdrachtgever laten weten. In eerste instantie zullen eerder afgesproken lessen worden verschoven naar de eerstvolgende beschikbare data. In het geval de ziekte of afwezigheid langer mocht duren dan twee weken, heeft de opdrachtgever na ontvangst van deze mededeling gedurende acht dagen het recht de opdracht schriftelijk te annuleren. Hij heeft echter wel de verplichting te betalen voor het reeds uitgevoerde gedeelte van de opdracht.
Offerte en offertekosten
7. Aan een eerste les cq. oriënterend gesprek zijn geen kosten verbonden. Wanneer na de eerste kennismakingsles echter wordt overgegaan tot reguliere lessen, dan worden deze in factuur gebracht volgens de afgesproken tarieven.
8. Elke offerte is vrijblijvend en geldt voor één maand. Ook een offerte die in competitie wordt uitgebracht is vrijblijvend. Hij geldt tot een beslissing in de competitie wordt genomen maar niet langer dan twee maanden. De kosten van omvangrijke offertes kunnen in rekening worden gebracht. De daarin vervatte voorstellen mogen in dat geval gebruikt worden door de opdrachtgever, ook als hij ze door een ander laat uitvoeren. In alle andere gevallen zijn de geleverde voorstellen eigendom van de opdrachtnemer en worden ze tegen onrechtmatig gebruik beschermd op grond van artikel 621, Boek 6 van het Nieuw Burgerlijk Wetboek.
9. Indien Opdrachtnemer met de Opdrachtgever een vast honorarium of vaste prijs overeenkomt, dan is Opdrachtnemer niettemin te allen tijde gerechtigd tot verhoging van dit honorarium of deze prijs zonder dat de Opdrachtgever in dat geval gerechtigd is om de overeenkomst om die reden te ontbinden, indien de verhoging van de prijs voortvloeit uit een bevoegdheid of verplichting ingevolge de wet- of regelgeving of haar oorzaak vindt in een stijging van de prijs van grondstoffen, lonen et cetera of op andere gronden die bij het aangaan van de overeenkomst redelijkerwijs niet voorzienbaar waren.
Opdracht en opdrachtbevestiging
10. In de offerte of in de opdrachtbevestiging wordt de opdracht kort omschreven en wordt duidelijk aangegeven:
Uitvoer
11. Opdrachtnemer heeft het recht bepaalde werkzaamheden te laten verrichten door derden. De toepasselijkheid van artikel 7:404, 7:407 lid 2 en 7:409 BW wordt uitdrukkelijk uitgesloten.
Kostensoorten
12. In de offerte en de factuur kan onderscheid worden gemaakt tussen verschillende kostensoorten, zoals honorariumkosten, bureaukosten en kosten van derden in het geval van omvangrijke opdrachten of opdrachten met afwijkende BTW-tarieven. Bij standaard lesopdrachten wordt alleen het lestarief en de BTW aangegeven op de factuur. Onze prijzen zijn in Euro, exclusief omzetbelasting en andere van overheidswege opgelegde heffingen.
Beëindiging van de overeenkomst
13. Indien er voor een speciaal lesaanbod is gekozen, zoals een strippenkaart van 10 lessen of een ander lesaanbod waarbij er van tevoren voor meerdere lessen is betaald, dan kan de opdrachtgever deze overeenkomst ten alle tijde opzeggen. Tussentijdse opzegging leidt echter in beginsel niet tot restitutie van de door de consument betaalde of verschuldigde prijs of tot het vervallen van de betaalplicht daarvan.
Vrijwaring
14. De Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer voor eventuele aanspraken van derden, die in verband met de uitvoering van de overeenkomst schade lijden en waarvan de oorzaak aan andere dan aan Opdrachtnemer toerekenbaar is. Indien Opdrachtnemer uit dien hoofde door derden mocht worden aangesproken, dan is de Opdrachtgever gehouden Opdrachtnemer zowel buiten als in rechte bij te staan en onverwijld al hetgeen te doen dat van hem in dat geval verwacht mag worden. Mocht de Opdrachtgever in gebreke blijven in het nemen van adequate maatregelen, dan is Opdrachtnemer, zonder ingebrekestelling, gerechtigd zelf daartoe over te gaan. Alle kosten en schade aan de zijde van Opdrachtnemer en derden daardoor ontstaan, komen integraal voor rekening en risico van de Opdrachtgever.
Lesmateriaal
15. Bij de lestarieven inbegrepen is al het aanvullend materiaal dat in de lessen wordt uitgereikt, waaronder kopieën, toetsen, uitleg, overzichten. Lesmethodes (boeken), woordenboeken en andere materialen die de cursist eventueel nodig heeft voor het volgen van de lessen zijn niet bij het tarief inbegrepen en zullen door de cursist zelf moeten worden aangeschaft.
Toetsen en Examens
16. Alle toetsen en examens die in de les worden uitgereikt en door de docent zijn ontworpen en geschreven, zijn bij het lestarief inbegrepen. Voor alle andere toetsen en examens geldt dat het bespreken van examendata en de kosten hiervoor niet zijn inbegrepen bij de lestarieven. De opdrachtgever dient zelf eventuele examens te bespreken en de kosten hiervoor te dragen.
Aansprakelijkheid
17. Indien Opdrachtnemer aansprakelijk mocht zijn voor enigerlei schade, dan is de aansprakelijkheid van Opdrachtnemer beperkt tot maximaal tweemaal de factuurwaarde van de order, althans tot dat gedeelte van de order waarop de aansprakelijkheid betrekking heeft
18. De aansprakelijkheid van Opdrachtnemer is in ieder geval steeds beperkt tot het bedrag der uitkering van zijn verzekeraar in voorkomend geval.
19. Opdrachtnemer is uitsluitend aansprakelijk voor directe schade. Onder directe schade wordt uitsluitend verstaan de redelijke kosten ter vaststelling van de oorzaak en de omvang van de schade, voor zover de vaststelling betrekking heeft op schade in de zin van deze voorwaarden, de eventuele redelijke kosten gemaakt om de gebrekkige prestatie van Opdrachtnemer aan de overeenkomst te laten beantwoorden, voor zoveel deze aan Opdrachtnemer toegerekend kunnen worden en redelijke kosten, gemaakt ter voorkoming of beperking van schade, voor zover de Opdrachtgever aantoont dat deze kosten hebben geleid tot beperking van directe schade als bedoeld in deze algemene voorwaarden. Opdrachtnemer is nimmer aansprakelijk voor indirecte schade, daaronder begrepen gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen en schade door bedrijfsstagnatie.
Auteursrechten
20. Op het lesmateriaal dat in de lessen wordt gebruikt rust auteursrecht. De opdrachtgever is niet geautoriseerd om dergelijk materiaal te verspreiden.
21. Voor het geval Opdrachtnemer zijn in dit artikel aangeduide eigendomsrechten wil uitoefenen, geeft de Opdrachtgever bij voorbaat onvoorwaardelijke en niet herroepelijke toestemming aan Opdrachtnemer en door Opdrachtnemer aan te wijzen derden om al die plaatsen te betreden waar de eigendommen van Opdrachtnemer zich bevinden en deze terug te nemen.
Intellectueel eigendom
22. Opdrachtnemer behoudt zich de rechten en bevoegdheden voor die hem toekomen op grond van de Auteurswet en andere intellectuele wet- en regelgeving. Opdrachtnemer heeft het recht de door de uitvoering van een overeenkomst aan zijn zijde toegenomen kennis ook voor andere doeleinden te gebruiken, voorzover hierbij geen strikt vertrouwelijke informatie van de Opdrachtgever ter kennis van derden wordt gebracht.
Betaling
23. De betalingstermijn van de factuur is veertien dagen. Bij langdurige en/of omvangrijke opdrachten kan de opdrachtnemer betaling in termijnen verlangen. Zowel buitengerechtelijke als gerechtelijke incassokosten, gemaakt in verband met te late betalingen, zijn voor rekening van de opdrachtgever.
24. Opdrachtnemer is gerechtigd de overeenkomst in verschillende fasen uit te voeren en het aldus uitgevoerde gedeelte afzonderlijk te factureren.
25. Indien de overeenkomst in fasen wordt uitgevoerd kan Opdrachtnemer de uitvoering van die onderdelen die tot een volgende fase behoren opschorten totdat de Opdrachtgever de resultaten van de daaraan voorafgaande fase schriftelijk heeft goedgekeurd.
Geschillen
26. Indien onduidelijkheid bestaat omtrent de uitleg van één of meerdere bepalingen van deze algemene voorwaarden, dan dient de uitleg plaats te vinden ‘naar de geest’ van deze bepalingen.
27. Indien zich tussen partijen een situatie voordoet die niet in deze algemene voorwaarden geregeld is, dan dient deze situatie te worden beoordeeld naar de geest van deze algemene voorwaarden.
28. In geval van geschillen, voortvloeiend uit deze overeenkomst of daarop voortbouwende overeenkomsten, zullen partijen proberen deze in eerste instantie op te lossen met behulp van onpartijdige bemiddeling. Wanneer het onmogelijk gebleken is een geschil als hiervoor bedoeld op te lossen met behulp van bemiddeling, zal dat geschil worden beslecht door de bevoegde rechter in het arrondissement van de opdrachtnemer.
29. Op alle rechtsbetrekkingen waarbij Opdrachtnemer partij is, is uitsluitend het Nederlands recht van toepassing, ook indien aan een verbintenis geheel of gedeeltelijk in het buitenland uitvoering wordt gegeven of indien de bij de rechtsbetrekking betrokken partij aldaar woonplaats heeft. De toepasselijkheid van het Weens Koopverdrag wordt uitgesloten.
Vindplaats en wijziging voorwaarden
30. Deze voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Amsterdam
31. Van toepassing is steeds de laatst gedeponeerde versie c.q. de versie zoals die gold ten tijde van het totstandkomen van de rechtsbetrekking met Opdrachtnemer.
32. De Nederlandse tekst van de algemene voorwaarden is steeds bepalend voor de uitleg daarvan.
Algemene Voorwaarden voor Nederlands als Tweede Taal Taalbureau RUBIO
Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle diensten die Taalbureau RUBIO levert op het gebied van onderwijs en training in Nederlands als Tweede Taal. Voor de diensten die Taalbureau Rubio levert op het gebied van vertalen en tekstschrijven zijn andere Algemene Voorwaarden van toepassing.
Taalbureau RUBIO wordt hierna genoemd “opdrachtnemer”.
De andere partij wordt hierna genoemd “opdrachtgever”.
Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op iedere offerte en opdrachtovereenkomst tussen opdrachtnemer en opdrachtgever.
Kwaliteit
1. De opdrachtnemer levert goed werk in overeenstemming met de geldende professionele normen en in overeenstemming met de briefing.
Geheimhouding
2. Indien gewenst kan de opdrachtgever vragen om geheimhouding. Hierover worden individuele afspraken gemaakt.
Eenmaal herziening
3. De offerte kan na overhandiging aan de opdrachtgever en in overleg eenmalig herzien worden. Bij wijziging van de oorspronkelijke opdracht wordt een nieuwe offerte uitgebracht.
Aanvang opdracht
4. De opdrachtnemer start met de opdracht zodra een ondertekende offerte (of de opdrachtbevestiging) is ontvangen, of een email waarin de opdrachtgever expliciet aangeeft de offerte te accepteren en op die manier de opdracht bevestigd. Zonder expliciet akkoord van de opdrachtgever kan de opdrachtnemer de activiteiten betreffende de opdracht niet starten.
Tussentijdse wijziging van de opdracht
4. Wanneer een opdracht na het verstrekken van de opdrachtbevestiging gewijzigd wordt, is er sprake van een aanvullende opdracht. Deze aanvullende opdracht kan apart geoffreerd worden.
5. Wanneer de opdrachtgever de opdracht wijzigt, uitstelt of intrekt, is de opdrachtgever verplicht om de verrichte arbeid door de opdrachtnemer te betalen.
6. Wanneer er sprake is van overmacht bij de opdrachtnemer, zoals bijvoorbeeld (langdurige) ziekte of afwezigheid, zal deze dat direct aan de opdrachtgever laten weten. In eerste instantie zullen eerder afgesproken lessen worden verschoven naar de eerstvolgende beschikbare data. In het geval de ziekte of afwezigheid langer mocht duren dan twee weken, heeft de opdrachtgever na ontvangst van deze mededeling gedurende acht dagen het recht de opdracht schriftelijk te annuleren. Hij heeft echter wel de verplichting te betalen voor het reeds uitgevoerde gedeelte van de opdracht.
Offerte en offertekosten
7. Aan een eerste les cq. oriënterend gesprek zijn geen kosten verbonden. Wanneer na de eerste kennismakingsles echter wordt overgegaan tot reguliere lessen, dan worden deze in factuur gebracht volgens de afgesproken tarieven.
8. Elke offerte is vrijblijvend en geldt voor één maand. Ook een offerte die in competitie wordt uitgebracht is vrijblijvend. Hij geldt tot een beslissing in de competitie wordt genomen maar niet langer dan twee maanden. De kosten van omvangrijke offertes kunnen in rekening worden gebracht. De daarin vervatte voorstellen mogen in dat geval gebruikt worden door de opdrachtgever, ook als hij ze door een ander laat uitvoeren. In alle andere gevallen zijn de geleverde voorstellen eigendom van de opdrachtnemer en worden ze tegen onrechtmatig gebruik beschermd op grond van artikel 621, Boek 6 van het Nieuw Burgerlijk Wetboek.
9. Indien Opdrachtnemer met de Opdrachtgever een vast honorarium of vaste prijs overeenkomt, dan is Opdrachtnemer niettemin te allen tijde gerechtigd tot verhoging van dit honorarium of deze prijs zonder dat de Opdrachtgever in dat geval gerechtigd is om de overeenkomst om die reden te ontbinden, indien de verhoging van de prijs voortvloeit uit een bevoegdheid of verplichting ingevolge de wet- of regelgeving of haar oorzaak vindt in een stijging van de prijs van grondstoffen, lonen et cetera of op andere gronden die bij het aangaan van de overeenkomst redelijkerwijs niet voorzienbaar waren.
Opdracht en opdrachtbevestiging
10. In de offerte of in de opdrachtbevestiging wordt de opdracht kort omschreven en wordt duidelijk aangegeven:
- Omschrijving van de lessen en lesinhoud;
- Eventuele studiedoelen of examens en afspraken daaromtrent;
- Lestarieven;
- Lestermijn en afspraken over frequentie;
- Welke materialen/toetsen binnen de offerte vallen en welke buiten;
- Betalingstermijn en manier;
Uitvoer
11. Opdrachtnemer heeft het recht bepaalde werkzaamheden te laten verrichten door derden. De toepasselijkheid van artikel 7:404, 7:407 lid 2 en 7:409 BW wordt uitdrukkelijk uitgesloten.
Kostensoorten
12. In de offerte en de factuur kan onderscheid worden gemaakt tussen verschillende kostensoorten, zoals honorariumkosten, bureaukosten en kosten van derden in het geval van omvangrijke opdrachten of opdrachten met afwijkende BTW-tarieven. Bij standaard lesopdrachten wordt alleen het lestarief en de BTW aangegeven op de factuur. Onze prijzen zijn in Euro, exclusief omzetbelasting en andere van overheidswege opgelegde heffingen.
Beëindiging van de overeenkomst
13. Indien er voor een speciaal lesaanbod is gekozen, zoals een strippenkaart van 10 lessen of een ander lesaanbod waarbij er van tevoren voor meerdere lessen is betaald, dan kan de opdrachtgever deze overeenkomst ten alle tijde opzeggen. Tussentijdse opzegging leidt echter in beginsel niet tot restitutie van de door de consument betaalde of verschuldigde prijs of tot het vervallen van de betaalplicht daarvan.
Vrijwaring
14. De Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer voor eventuele aanspraken van derden, die in verband met de uitvoering van de overeenkomst schade lijden en waarvan de oorzaak aan andere dan aan Opdrachtnemer toerekenbaar is. Indien Opdrachtnemer uit dien hoofde door derden mocht worden aangesproken, dan is de Opdrachtgever gehouden Opdrachtnemer zowel buiten als in rechte bij te staan en onverwijld al hetgeen te doen dat van hem in dat geval verwacht mag worden. Mocht de Opdrachtgever in gebreke blijven in het nemen van adequate maatregelen, dan is Opdrachtnemer, zonder ingebrekestelling, gerechtigd zelf daartoe over te gaan. Alle kosten en schade aan de zijde van Opdrachtnemer en derden daardoor ontstaan, komen integraal voor rekening en risico van de Opdrachtgever.
Lesmateriaal
15. Bij de lestarieven inbegrepen is al het aanvullend materiaal dat in de lessen wordt uitgereikt, waaronder kopieën, toetsen, uitleg, overzichten. Lesmethodes (boeken), woordenboeken en andere materialen die de cursist eventueel nodig heeft voor het volgen van de lessen zijn niet bij het tarief inbegrepen en zullen door de cursist zelf moeten worden aangeschaft.
Toetsen en Examens
16. Alle toetsen en examens die in de les worden uitgereikt en door de docent zijn ontworpen en geschreven, zijn bij het lestarief inbegrepen. Voor alle andere toetsen en examens geldt dat het bespreken van examendata en de kosten hiervoor niet zijn inbegrepen bij de lestarieven. De opdrachtgever dient zelf eventuele examens te bespreken en de kosten hiervoor te dragen.
Aansprakelijkheid
17. Indien Opdrachtnemer aansprakelijk mocht zijn voor enigerlei schade, dan is de aansprakelijkheid van Opdrachtnemer beperkt tot maximaal tweemaal de factuurwaarde van de order, althans tot dat gedeelte van de order waarop de aansprakelijkheid betrekking heeft
18. De aansprakelijkheid van Opdrachtnemer is in ieder geval steeds beperkt tot het bedrag der uitkering van zijn verzekeraar in voorkomend geval.
19. Opdrachtnemer is uitsluitend aansprakelijk voor directe schade. Onder directe schade wordt uitsluitend verstaan de redelijke kosten ter vaststelling van de oorzaak en de omvang van de schade, voor zover de vaststelling betrekking heeft op schade in de zin van deze voorwaarden, de eventuele redelijke kosten gemaakt om de gebrekkige prestatie van Opdrachtnemer aan de overeenkomst te laten beantwoorden, voor zoveel deze aan Opdrachtnemer toegerekend kunnen worden en redelijke kosten, gemaakt ter voorkoming of beperking van schade, voor zover de Opdrachtgever aantoont dat deze kosten hebben geleid tot beperking van directe schade als bedoeld in deze algemene voorwaarden. Opdrachtnemer is nimmer aansprakelijk voor indirecte schade, daaronder begrepen gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen en schade door bedrijfsstagnatie.
Auteursrechten
20. Op het lesmateriaal dat in de lessen wordt gebruikt rust auteursrecht. De opdrachtgever is niet geautoriseerd om dergelijk materiaal te verspreiden.
21. Voor het geval Opdrachtnemer zijn in dit artikel aangeduide eigendomsrechten wil uitoefenen, geeft de Opdrachtgever bij voorbaat onvoorwaardelijke en niet herroepelijke toestemming aan Opdrachtnemer en door Opdrachtnemer aan te wijzen derden om al die plaatsen te betreden waar de eigendommen van Opdrachtnemer zich bevinden en deze terug te nemen.
Intellectueel eigendom
22. Opdrachtnemer behoudt zich de rechten en bevoegdheden voor die hem toekomen op grond van de Auteurswet en andere intellectuele wet- en regelgeving. Opdrachtnemer heeft het recht de door de uitvoering van een overeenkomst aan zijn zijde toegenomen kennis ook voor andere doeleinden te gebruiken, voorzover hierbij geen strikt vertrouwelijke informatie van de Opdrachtgever ter kennis van derden wordt gebracht.
Betaling
23. De betalingstermijn van de factuur is veertien dagen. Bij langdurige en/of omvangrijke opdrachten kan de opdrachtnemer betaling in termijnen verlangen. Zowel buitengerechtelijke als gerechtelijke incassokosten, gemaakt in verband met te late betalingen, zijn voor rekening van de opdrachtgever.
24. Opdrachtnemer is gerechtigd de overeenkomst in verschillende fasen uit te voeren en het aldus uitgevoerde gedeelte afzonderlijk te factureren.
25. Indien de overeenkomst in fasen wordt uitgevoerd kan Opdrachtnemer de uitvoering van die onderdelen die tot een volgende fase behoren opschorten totdat de Opdrachtgever de resultaten van de daaraan voorafgaande fase schriftelijk heeft goedgekeurd.
Geschillen
26. Indien onduidelijkheid bestaat omtrent de uitleg van één of meerdere bepalingen van deze algemene voorwaarden, dan dient de uitleg plaats te vinden ‘naar de geest’ van deze bepalingen.
27. Indien zich tussen partijen een situatie voordoet die niet in deze algemene voorwaarden geregeld is, dan dient deze situatie te worden beoordeeld naar de geest van deze algemene voorwaarden.
28. In geval van geschillen, voortvloeiend uit deze overeenkomst of daarop voortbouwende overeenkomsten, zullen partijen proberen deze in eerste instantie op te lossen met behulp van onpartijdige bemiddeling. Wanneer het onmogelijk gebleken is een geschil als hiervoor bedoeld op te lossen met behulp van bemiddeling, zal dat geschil worden beslecht door de bevoegde rechter in het arrondissement van de opdrachtnemer.
29. Op alle rechtsbetrekkingen waarbij Opdrachtnemer partij is, is uitsluitend het Nederlands recht van toepassing, ook indien aan een verbintenis geheel of gedeeltelijk in het buitenland uitvoering wordt gegeven of indien de bij de rechtsbetrekking betrokken partij aldaar woonplaats heeft. De toepasselijkheid van het Weens Koopverdrag wordt uitgesloten.
Vindplaats en wijziging voorwaarden
30. Deze voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Amsterdam
31. Van toepassing is steeds de laatst gedeponeerde versie c.q. de versie zoals die gold ten tijde van het totstandkomen van de rechtsbetrekking met Opdrachtnemer.
32. De Nederlandse tekst van de algemene voorwaarden is steeds bepalend voor de uitleg daarvan.